Ülkemizde yürürlükte olan Aile Hukukunu düzenleyen 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 6. Bölümünde velayet konusu açıkça işlenerek eşlerin müşterek çocuklarının velayetlerinin, eğitiminin, sağlık durumunun hayatları ile her türlü durumun velayeti alacak olan tarafın sorumluluğu olarak belirlenmiştir.

Bu konu da hâkimin takdir yetkisi nedir?

Madde 182 – Mahkeme boşanma ve ayrılığa karar verirken, olanak buldukça ana- babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamını düşüncesi alındıktan sonra, ana-babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.

Velayetin kullanılması halinde verilmeyen eşin çocuk ile ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş (verilmeyen), çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü yettiği oranda katılmak zorundadır.

Hâkim, istem halinde irat (gelir) biçiminde ödenmesine karar verilen bu gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeyeceğini karara bağlayabilir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 323 ve 326. Maddelerinde velayet ile ilgili kanun maddeleri belirlenmiştir. Bu maddeler neticesinde çocuğun velayetinin hangi tarafa verileceği, hangi şekilde verileceği, alamayan eşin ne şekilde çocuğu görebileceği gibi hususlardan bahsedilir.

Bu noktada; çocuğun, eğitim ile istenilen ölçüde dürüst, kötü alışkanlıklardan uzak, iyi ahlak sahibi, çalışkan ve bilgili bir insan olarak yetiştirme hak ve yükümlülüğü bulunan ana ve babanın, sayılan tüm bu unsurlar yönünden çocuğa örnek teşkil etmeleri, çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimine ilişkin tüm önlemler almaları gerektiği her türlü duraksamadan uzak olmalıdır.

Varılacak sonuç ise özellikle ana-babanın çocuğa örnek teşkil etmesi konusunda velayet davalarında delillerin etkisi çok büyüktür. Deliller ışığında varılacak olan hükümler ile çocuğun velayetinin alınması ve bağlanacak olan nafakanın miktarının belirlenmesini etkilemektedir.

Bu duruma örnek olarak eşini aldatan, haysiyetsiz yaşam süren, uyuşturucu ve alkol bağımlısı olan, cinsel sapkınlıkları olan, keyfi yere aşırı para harcayıp çocuğa kötü örnek olabilecek olan ebeveynin çocuğa karşı üzerine düşen sorumlulukları yerine getiremeyeceği ispatlanacağından bu kişinin çocuğun velayetin alması zorlanacak hatta imkânsız hale gelecektir.

Velayet davalarında delil toplama çocuklarınızın hayatını etkileyecek bir konu olmasında dolayı bu konu da hatalı ve konuya uzak bir şekilde iş ve işlem yapacak kişilere emanet etmeyiniz. ÖZELLİKLE BU DAVAYI VERECEĞİNİZ KİŞİLERİN YETKİSİNİ VE GEÇMİŞİNİ ARAŞTIRMANIZI GÖLGE ÖZEL DEDEKTİFLİK OLARAK ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUZ.

GÖLGE ÖZEL DEDEKTİFLİK olarak öncelikle ilkemiz olan gizlilik prensibimiz ve alanında uzman iş arkadaşlarımızla yanınızdayız.